Forskare Hitta Koppling mellan DNA och kronisk Utbredd ledsmärta, en Fibromyalgi Symtom

Forskare vid Kings College London  har upptäckt ett samband mellan specifika förändringar i DNA (kallas epigenetik) och kronisk utbredd ledvärk, en av fibromyalgi främsta symptom.

Epigenetik motsvarar förändringar orsakade av modifieringar i genuttryck snarare än förändringar på den genetiska DNA-kod.

Även om fibromyalgi är ganska vanligt, är de underliggande orsakerna inte helt klarlagda och det finns begränsade behandlingar som är tillgängliga. Det finns inga specifika diagnostiska tester för kondition och konventionella visningar, som röntgen, inte kan upptäcka sjukdomen.

Forskare tror att deras resultat kommer att hjälpa forskare världen över att utveckla en blod diagnostiskt test för fibromyalgi, vilket beräknas påverka en i varje 25 personer.

Studien rapporterar resultaten publicerades i tidskriften  PLOS PÅ E  under titeln ” Är epigenetiska faktorer inblandade i kronisk utbredd smärta? ” Studien har finansierats av artrit Research UK.

“Fibromyalgi påverkas av genetiska faktorer, men det finns många komplicerade steg mellan gen och sjukdom. Identifiera mätbara epigenetiska länkar är ett stort steg framåt “Frances Williams, en av författarna till studien, sade i en pressrelease . “Dessutom kommer resultaten informera framtida forskning inom fibromyalgi samt andra kroniska smärtsyndrom, såsom colon irritabile.”

Forskarna använde tvillingar för att avgöra om mönstret av märken på DNA (kallas DNA-metylering, en epigenetiken mekanism) kan påverka generna aktivitet när det gäller produktion av vissa proteiner, samt att identifiera eventuella skillnader i dem som gör och inte har kronisk utbredd ledvärk.

Forskarna fann tre gener med distinkta mönster av DNA-metylering hos individer med och utan kronisk utbredd smärta.

Preliminära resultat pekar mot förslaget att patienter med kronisk utbredd smärta kan ha olika mönster av metylering i deras DNA, och att detta skulle kunna modifiera aktiviteten hos vissa gener, vilket gör att villkoret i första hand.

“Det finns miljontals människor i Storbritannien som lever med smärtan av fibromyalgi”, säger Stephen Simpson, artrit Research UK: s chef för forskning och program. “Detta är verkligen spännande forskning är ett viktigt steg framåt i vår förståelse av hur epigenetiska skillnader mellan individer kan påverka vår sannolikhet att utveckla fibromyalgi och kronisk utbredd muskuloskeletal smärta.”

“Alltför länge har människor med fibromyalgi kämpat för att få en diagnos för sina smärtsymtom. Denna forskning kommer att bidra till att bana väg för bättre förståelse, hantering och behandling av ledvärk, “sade Simpson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!